Næsehornsbille
Næsehornsbillerne er verdens største billeart. De kan blive op til 15 cm lange, men billerne i Tanzania er typisk kun det halve. Navnet har den fået fra det horn den har på hovedet, som minder om det horn dens noget større navnebror, næsehornet har. Hornet bruger den både til at forsvare sig med, og til at grave efter føde.
Relativt sæt er næsehornsbillen et af jordens stærkeste dyr, og den kan løfte mere end 850 gange sin egen vægt! Til sammenligning kan en elefant "kun" klare 1,5 gange sin egen vægt. Billerne kan kun flyve korte afstande ad gangen. De er natdyr, og foretrækker at gemme sig i vegetationen i dagtimerne. Levetiden for en næsehornsbille er 2 - 3 år.
Leopardskildpadde
Leopardskildpadden er verdens fjerdestørste skildpaddeart og den mest udbredte i Afrika. Den har fået sit navn fra det smukke skjoldmønster, der minder lidt om leopardens plettede hud. De foretrækker at bo i huller i jorden som er gravet af andre dyr, som ræve og sjakaler.
Leopardskildpadden er en planteæder, der spiller en vigtig rolle i spredningen af planter og græs, da frøene passerer ufordøjet gennem deres tarme. Dyrene har en meget lang levetid og kan blive over 100 år gamle.
Bøffelvæver
Bøffelvæverne er en underart af væverfugle, og er en af de mest udbredte fuglearter i Afrika. De er kendt for sine smukke og solide reder, som den væver for at give æg og unger beskyttelse mod rovdyr.
De holder gerne til i samme områder som bøflerne, og ses ofte sidde på bøflens krop, eller midt i ansigtet, hvor de lever godt af de fluer, som sidder på bøflen. De to dyr lever dermed i symbiose med hinanden, og navnet stammer naturligvis fra dette venskab.
Fuglen er en af de største blandt væverfuglene, og kan blive 24 cm og veje op til 65 gram. I Tanzania ses oftest den mindre Hvidhovedet Bøffelvæver, mens den Rødhovedet, der er kendt for sine fællesreder med mange rum, holder til i Sydafrika. Bøffelvæverne spiser foruden insekter også planter.
Elefantspidsmus
Elefantspidsmusen er et besynderligt lille dyr, der har fået sit navn fra dens lange fleksible snude, der minder om elefantens snabel. Dens nærmeste slægtning i dyreriget er faktisk elefanten, som den utroligt nok deler flere gener med end nogen anden art, spidsmusen inkluderet.
Hvor andre gnavere har store fortænder og foretrækker at spise frø og nødder, har elefantspidsmusen spidse tænder, og dens livret er myrer og andre insekter. På trods af sin lille størrelse er den et af savannens hurtigste dyr, med en imponerende topfart på 80 km/t.
Myreløve
Myreløve er navnet på en gruppe på mere end 2.000 insektarter, der er kendt for larvernes unikke rovdyrfærdigheder. De voksne insekter er mindre kendte og omtales ofte som dragefluer. Myreløvelarverne graver huller som de passerende insekter, typisk myrer, bliver fanget i.
De sprøjter så med sandkorn så byttet bliver ved med at glide ned, når de forsøger at komme op af hullet. Derefter trækker myreløven sit bytte ned under jorden, og suger næring ud af det ved hjælp af de skarpe, nåleformede knibtænger den har på hovedet.
Har du spørgsmål til vores safari-rejser?
- Så ring til os og få en god snak.
Vi har samlet et team af 7 passionerede Tanzania-eksperter, som sidder klar til at hjælpe dig. Det kan f.eks. være Jakob, som er ejer og direktør i rejsebureauet, og som har rejst rundt i Tanzania mindst 30 gange.
E-mail: info@tanzaniatours.dk
Telefon: 61 70 16 10